Esittelyssä tietokoneen rasitus- ja testiohjelmat

Tietokoneen rasitusohjelmilla pystytään testaamaan että kone on vakaa, eli osat toimivat niin kuin on tarkoitettu. Rasitusohjelmilla pystytään rajaamaan jonkin verran tietokone ongelmia. Jos epäillään että tietokoneen ongelmat johtuvat juuri hajoamassa olevasta prosessorista, voidaan testata prosessorin kuntoa rasittamalla sitä, ja seurata kaatuuko kone. Yksiselitteistä vastausta näillä testiohjelmilla ei välttämättä saada. Rasitusohjelmilla saadaan myös osien lämmöt nopeasti nousemaan, jolloin pystytään helposti testaamaan ja seuraamaan koneen jäähdytystä ja ilmankiertoa sekä varmistamaan että osat eivät kuumene liikaa.

Monet testiohjelmat antavat jonkin vertailukelpoisen tuloksen, (Score) jonka avulla voidaan koneet ja komponentit laittaa ns. paremmuusjärjestykseen. Ylikellottamisen hyödyt nähdään varsin helposti juuri näiden ohjelmien avulla.

Muista että käytät näitä ohjelmia omalla vastuullasi.
Väärinkäytettynä nämä ohjelmat saattavat hajottaa koneesi.
Sinua on varoitettu!

3dmark11

Oikopolut alla oleviin ohjelmiin

3DMark 11

Lataa 3Dmark 11

3DMark 11 on suomalaisen FutureMarkin valmistama DirectX 11 rasitusohjelma, jolla testataan tietokoneen pelitehoja, eli testi rasittaa varsinkin näytönohjainta. Futuremark on tunnettu maailmalla tietokoneen rasitusohjelmista. Heidän valmistamiaan muita ohjelmia ovat mm. 3DMark06, 3DMark Vantage ja PcMark Vantage. Kaikki edellä mainitut ohjelmat ovat erittäin suosittuja ohjelmia koneentehoja tarkasteltaessa. 3DMark 11 julkaistiin viime vuoden loppupuolella ja sitä on saatavilla kolmea eri versiota: Ilmainen Basic Edition, parin kympin hintainen Advanced ja noin tuhat dollaria maksava Pro versio. Itse olen käyttänyt tuota ilmaisversiota muutaman kerran. Sain 4892 pistettä joka on ihan kohtalaisen hyvä tulos. Testikoneen tiedot näet tästä. Ylikellotin konettani hieman tuota testiä varten ja sain testistä heti 300 pistettä enemmän. Nostin prosessorin kellotaajuutta 3,2GHz 3,5GHz:iin (menee tarvittaessa 4,0GHz) ja näytönohjaimieni ytimien ja muistien kellotaajuuksia korotin noin 100MHz.

Paljonko on sinun koneen 3DMark 11 pisteet? Jätä kommentti

3DMark11

Kuvankaappaus testistä


FurMark

Lataa FurMark

FurMark on erittäin tehokas näytönohjaimen rasitusohjelma. Sillä saadaan näytönohjaimen lämmöt nousemaan muutamassa minuutissa todella korkeiksi. Itselläni lämmöt alkavat kahden minuutin jälkeen olemaan molemmissa näytönohjaimissa niin korkeat, (lähes sata astetta) että testi on pakko keskeyttää. Yhdellä näytönohjaimella testatessani lämmöt eivät nouse yli 87 asteen. FurMark on siitä hyvä rasitusohjelma että se näyttää koko ajan näytönohjaimen lämpötilan, joten sitä ei tarvitse seurata erillisellä ohjelmalla.

FurMark ohjelma sisältää kaksi erillistä testausta:

  • Näytönohjaimen suorituskykymittaus (Benchmark) joka vakioasetuksilla rasittaa konetta minuutin ajan ja antaa sen jälkeen tuloksen, jota voi vertailla muiden kanssa. Lämmöt eivät ehdi nousta hirveän korkeiksi.
  • Näytönohjaimen vakaustesti (stability test) joka rasittaa näytönohjainta todella tehokkaasti ja saa lämmöt hetkessä nousemaan korkeiksi ja suosittelemmekin että et jätä testiä yksin päälle.
Furmark Benchmark test

Kuvankaappaus FurMarkin suorituskykytestistä

Furmark Stability test

Kuvankaappaus FurMarkin vakaustestistä


IntelBurnTest 2.5

Lataa IntelBurnTest

IntelBurnTest on prosessorin ja muistien rasitusohjelma, jolla nähdään nopeasti että onko ylikellotus onnistunut. Jos ylikellotus ei ole onnistunut, kaatuu kone todennäköisesti testin aikana. Ohjelma ei näytä prosessorin lämpöjä, joten suosittelemme että pidät samaan aikaan auki ohjelmaa jolla voit seurata prosessorin lämpöjä. Vaikka ohjelman nimessä sanotaan Intel, toimii ohjelma AMD prosessoreilla ihan yhtä hyvin. Anssi.fi:ssä on tullut käytettyä IntelBurnTestiä paljon, koska ohjelmalla pystytään nopeasti testaamaan prosessorin vakaus. Ohjelmalla saadaan nopeasti lämmöt nousemaan, jolloin nähdään miten hyvin prosessorin jäähdytys toimii. Meillä on ollut tapana Anssi.fin testeissä rasittaa IntelBurnTestillä prosessoria ja muisteja 8 kierrosta, (oletus 5) jonka jälkeen otamme prosessorin maksimilämpötilan ylös.

IntelBurnTest

IntelBurnTest result


Prime95

Lataa Prime95

Prime95 on ylikellottajien keskuudessa yksi suosituimmista ohjelmista. Monien mielestä Prime95 on ainoa oikea prosessorin vakautta testaava ohjelma. Ohjelmassa on se erikoisuus että se saattaa toimia hienosti 16 tuntia, mutta kaatuukin yhtäkkiä. Jos halutaan olla todella varmoja että kone on vakaa suositellaan että Prime95:tä pidetään päällä vuorokausi. Ohjelma ilmoittaa ongelmasta sammuttamalla itsensä. (kuvake muuttuu punaiseksi) Ohjelmassa on mahdollista valita muutama erilainen testi. Itse olen käyttänyt ”Blend” testiä joka testaa nimensä mukaisesti vähän kaikkea ja lisäksi olen käyttänyt ”in-place large FFTs” testiä joka nostaa nopeasti prosessorin lämpötilaa. Jälkimmäistä käyttäessäsi muista tarkkailla prosessorin lämpöjä.

Kannattaa huomioida että mikään normaalikäytössä oleva ohjelma ei pysty rasittamaan prosessoria yhtä paljon kuin Prime95, eli vaikka ohjelma kaatuisikin, ei se välttämättä tarkoita että kone on epävakaa tai että jotakin on hajonnut. Ohjelma vaan pysähtyy heti kohdatessaan pienenkin virheen. Mutta jos ohjelma kaataa koneen, on jotain pielessä. Jos konetta ei ole ylikellotettu, kannattaa epäillä että prosessorissa tai muisteissa on jotain ”häikkää”.

Prime95


Unigine – Heaven Benchmark

Lataa Unigine – Heaven Benchmark

Heaven Benchmark on Uniginen ensimmäinen testi, joka tukee Directx 11 -kirjaston rautapohjaista tessalaatiota. Ohjelmaa on turhaa yrittää käyttää vanhoilla näytönohjaimilla, koska se vaatii näytönohjaimelta paljon pyöriäkseen. Tehokkaalla näytönohjaimella ohjelman tuottama kuva näyttää hyvältä ja sulavalta. Uniginen Benchmark toiminto antaa tuloksen FPS:n perusteella, joten sillä pystytään vertailemaan näytönohjaimia helposti.

unigine heaven benchmark

Kuvankaappaus ohjelmasta

unigine heaven nvidia 5850

Henkan Unigine tulokset


3DMark06

Lataa 3dMark06

3Dmark06 on varmasti maailman suosituin ja tunnetuin näytönohjaimen testausohjelma ja ohjelma on edelleen sitkeästi käytössä, vaikka ohjelmalla onkin jo ikää ja siitä on tullut muutama uusi versio. Kysyin Henkalta miksi hän käyttää vieläkin 3DMark06:ta? Henkka vastasi:

”Sitä on tullut käytettyä niin kauan että tuloksia osaa heti tulkita, pisteistä ymmärtää heti kuinka tehokas kone on kyseessä”

3dMark06 on tarkoitettu DirectX 9 -versiolle. Ohjelman tulokset ovat lähes standardin asemassa. Muistan vieläkin ensimmäiset pisteeni: 3333 pistettä. Nykyisellä koneella tulee helposti sellaiset 18000 pistettä vakioasetuksilla. Pientä kasvua koneen tehoissa on tapahtunut tässä vuosien varrella. Henkilökohtaisesti en meinaa enää ohjelmaa käyttää, eiköhän jokin noista aikaisemmin mainitsemistani näytönohjaimen rasitustesteistä pysty korvaamaan vanhan 3dmark06:den

Muita ohjelmia

Netistä löytyy vaikka kuinka paljon erilaisia tietokoneen testaamiseen ja rasittamiseen tarkoitettuja ohjelmia. Monissa peleissä tulee mukana (tai on ladattavissa) jokin Benchmark toiminto. Tunnetuimpia on mm. Crysis, Resident evil 5, Far Cry 2 ja Tom Clancy´s H.A.W.X. Jos mielestäsi unohdin mainita jutussa jonkin oleellisen ohjelman jätä ihmeessä kommentti niin lisään ohjelman jälkikäteen. PcMark Vantage on yksi henkilökohtaisista suosikeistani, mutta siinä on se huono puoli että se antaa kokonaispisteissä mielestämme liian iso hyödyn SSD levyille, joten jätin sen pois tästä listasta.


Myös nämä artikkelit saattavat kiinnostaa sinua...


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>