Arvostelussa: Noctua NF-F12 – Tehotuuletin prosessorijäähdyttimeen

NF-F12 Jäähdytys tuotteisiin erikoistunut Noctua lähetti meille testattavaksi heidän uusimman NF-F12 tuulettimen. NF-F12 on suunniteltu erityisesti prosessorijäähdyttimiä ja radiaattoreita silmällä pitäen ja sen Focused Flow rakenne antaa erittäin kovan ilmanpaineen ja toimii näin erityisen hyvin prosessorijäähdyttimissä.

NF-F12 pakkausNF-F12 tietoja tietojaNF-F12 tietoja 3

 

Noctua NF-F12 pakkauksesta selviää kaikki tarvittava tieto tuulettimesta ja mitä mukana toimitetaan.Laatikon takapuolella on myös lyhyt kuvaus tuulettimen tärkeimmistä ominaisuuksista usealla eri kielellä. Nykyään on melko yleistä että valmistajat laittavat paketteihinsa tarrakiinnitteisen sivun jonka alta paljastuu vieläkin lisää tietoja tuotteesta. Noctua:n paketin takakansi aukeaa ja sieltä löytyy kaksi sivua tietoa tuulettimen tärkeimmistä ominaisuuksista erittäin selkeästi esitettynä.

NF-F12 sisältö NF-F12 lisätarvikkeet

Noctua on panostanut tuotteen paketointiin todella paljon. Pakkaus antaa todella selkeät tiedot tuulettimesta, ja kaikki lisätarvikkeet on pakattu todella siististi laatikon sisään. Mukana toimitettaan itse tuuletin, kiinnitys ruuvit tai vaihtoehtoiset kumitapit. Mukaan on myös laitettu LNA johto joka tiputtaa tuulettimen kierroksia 1500rpm alas 1200rpm. Mukaan on myös laitettu 30cm pitkä jatkojohto ja y-haarainen jakojohto useamman tuulettimen kytkemiseksi.

NF-F12 vaimennustapit NF-F12 vaimennuspalat

Mukana tulevilla kumitapeilla on mahdollista kiinnittää tuuletin koteloon ilman ruuveja ja nämä tapit myös vaimentavat resonoinnin siirtymistä koteloon todella tehokkaasti. Tappeja käytettäessä ei myöskään tarvita työkaluja tuulettimen asentamiseen, vaan ne vedetään käsin tuulettimen kiinnitysreikien ja kotelon kiinnitysreikien läpi. Vaikka tappeja ei käytettäisikään on Noctua asentanut kumiset palat tuulettimen kulmiin resonoinnin vähentämiseksi (oikealla).

NF-F12 Focused flow Noctua NF-F12

Noctua NF-F12 on suunniteltu niin, että se takaa mahdollisimman kovan paineen koko tuulettimen alueelle, eikä ilma lähde karkailemaan ympäriinsä. Sen Focused flow tekniikka mahdollistaa sen että se suuntaa ilmavirran tarkasti ja kovalla paineella suoraan esimerkiksi prosessorijäähdyttimeen. näin saadaan aikaiseksi tehokkaampi jäähdytys kuin monella muulla tuulettimella. Tuulettimen takana olevat valkoiset muovi siivekkeet suuntaavat ilman juuri sinne minne pitääkin. Siivekkeisiin on tehty lovet jotka auttavat ilmansiirrossa ja samalla saavat ilman virtaamaan niin että se tuottaa vähemmän ääntä. Oikean puoleisessa kuvassa näemme että tuulettimen ympärillä oleva vaalean pyöreän kehikon reunoihin on tehty porrastus, jolla on myös haettu ilman parempaa liikkuvuutta ja hiljaisempaa ääntä. Tuulettimessa on myös paranneltu aikaisempaa SSO laakerointia ja uusi SSO 2 laakerointi takaa tasaisemman pyörivyyden tuulettimelle.

Testaaminen:

noctua  NF-F12 vs Coolermaster Noctua Gemin ll

 

Testasimme NF-F12 tuulettimen suorituskykyä Coolermaster Gemin ll jäähdyttimessä. Coolermaster Gemin ll SF524 jäähdyttimen mukana tuleva 120mm tuuletin pyörii maksimissaan 1300rpm, kun taas Noctua NF-F12 kierrosluku on maksimissaan 1500rpm. Valmistajan ilmoittamat maksimi melutasot ovat Coolermaster 22.5dB ja Noctua 22.4dB.Ylikellotimme prosessoria 3,3Ghz:sta 3,8Ghz:iin. Nostimme voltteja tarkoituksella kohtalaisen korkealle, koska halusimme saada kunnon lämpötilan aikaiseksi.

Testikone ja testit

Testikone
Prosessori: AMD Phenom II X 6 1100T 3.3Ghz, kellotettu: 3.8Ghz
Emolevy: ASUS M4A89GTD-PRO
Muistit: 8GB DDR3 G.Skill F3-12800
Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX 580
Kovalevy: Kingston SSDNow V+ 128GB
Virtalähde: LG-Power 700W, LC8700 V2.2 Hyperion
Kotelo Fractal Design Define R3
Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Professional 64bit

Noctua NF-F12

Desibelimittaukseen käytimme Monacor merkkistä desibelimittaria ja äänet mitattiin kotelon kylki auki ja noin 30cm etäisyydeltä tuulettimista. Tarkistimme kummankin tuulettimen Aida64 ohjelmalla ja molempien tuulettimien pyörimisnopeus testien aikana oli 1400rpm. Valmistajan ilmoittamat äänitasot ovat lähes identtiset, mutta heidän testaamisolosuhteet ja metodit ovat varmastikin olleet melko erilaisia. Meidän mitatessa samalla mittarilla ja samalla kokoonpanolla Gemin ll vakiotuuletin oli huomattavasti hiljaisempi.

nf-f12 lammotLämpötilavertailussa huomaamme Noctua NF-F12 todellisen tehon. Vaikka tuulettimet pyörivät samaa nopeutta oli Noctua NF-F12 huomattavasti tehokkaampi. Lepolämpötiloissa ei ollut kuin yhden asteen ero Noctuan hyväksi mutta kovassa rasituksessa NF-F12 onnistui pitämään prosessorin jopa 4 astetta viileämpänä.

Loppusanat:

Noctua NF-F12 on todella hyvä valinta jos suunnittelet parempaa tuuletinta nykyiseen prosessorijäähdyttimeesi. Se sopii myös erittäin hyvin kotelotuulettimeksi jos haetaan tehokasta tuuletinta joka pystyy puhaltamaan ilmaa tarkasti johonkin tiettyyn komponenttiin. NF-F12 sopii todella hyvin kotelon sisään puhaltavaksi tuulettimeksi. Vesijäähdytyksen kanssa emme valitettavasti päässeet tätä loistavaa tuuletinta testaamaan, mutta uskomme sen toimivan todella hyvin myös suurten radiaattoreiden kanssa. NF-F12 hinta on tällä hetkellä 21€ Jimm’s Pc-Storessa.

Anssi 9


Myös nämä artikkelit saattavat kiinnostaa sinua...


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>